Blog
2014.01.20 08:10

Hogyan készül a Noro fonal!

Tudtad, hogy a Noro fonal kézi készítésű termék? A kézműves jelleg már a szálféleségek kiválasztásánál kezdődik? Tudj meg többet erről:

 

Hogyan készül a Noro fonal!

 

A NORO egy egyedülálló, gyönyörű fonal, amely Japánban készül.


 

Hagyományos kézi eljárással állítják össze a Noro fonal jellegzetes színkavalkádját

A Noro fonalak választéka széles, a puhától a rusztikusig minden felfedezhető. Az alapanyag szálféleségek között megtaláljuk a gyapjút, a mohairt, a selymet, a pamutot és az angórát, amelyeket meghatározott arányban keverve készülnek el a különböző Noro fonalak.

A Noro valójában a színei miatt vált híressé. Az izgalmas és mesés színek keverékében a mélytónusoktól a lüktető szivárványig minden megtalálható.

Sokak szerint a Noro fonalak már művészi szintre emelt termékek, ezért váltanak ki mellette és ellene érvelő szenvedélyességet.

Minél többet tudunk meg a Noro fonalakról, annál mélyebb vonzalom alakul ki irántuk. Az egyedi színek, amik megragadják a szemet, és az izgalmas textúra, amit megtapintva érzékelünk, mind-mind segítik ezt az érzelmi feltöltődést.

Ha jobban megismerjük a Noro fonalak gyártását (”Kézműves fonal: a Noro” – ismertető kiadvány letölthető PDF formátumban), akkor megváltozik a hozzáállásunk ezekhez a hagyományos kézi eljárással készült fonalakhoz.

Kézimunka

Kézműves fonal: a Noro ismertető kiadvány bemutatja nekünk, hogy Eisaku Noro, a Noro fonal alapítója, milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy a teljes gyártási folyamat ellenőrzött legyen azért, hogy emberekre és a környezetre semmilyen káros hatást ne váltson ki.

„Napjaink iparosodott világában a fonalgyártás gépeken történik. A NORO Yarn műhelyeiben csak akkor használnak gépeket, ha a gyártási folyamat kézimunkával nem végezhető el. A gyapjút kézzel fonjuk meg, kézzel kötjük meg a mintát és ellenőrizzük.” – írja Eisaku Noro az ismertető kiadványban.

A NORO Yarn munkatársai hagyományos kézi eljárással keverik a szálféleségeket a fonáshoz. Ez ugyan egy munkaigényes folyamat, de a finom szálféleségekkel öröm dolgozni.

Elcsépeltnek hangzik az a kijelentés, hogy „a fonal köt össze minket”, de jusson eszünkbe, hogy kötéskor az ujjaink között tovasikló fonalat előtte hányon érintették, azért, hogy a végén egy szép ruhadarab legyen belőle. A kötés vagy horgolás ezek szerint nem egy ”magányos” tevékenység.

Gondosan kiválasztott alapanyagok

Környezetvédelmi szempontból több ponton is be tudunk avatkozni a fonalgyártásba, amelyek következtében a környezeti terhelés csökkenthető. Sok vásárló érdeklődik, hogy mi az alapanyaga kedvenc fonaluknak, tudni akarják a gyártási körülményeket, feltételeket. 

Az ismertető kiadványból kiderül, hogy a Noro fonalak alapanyagai a világ minden tájáról származnak: Angliából, Ausztráliából, Dél-Afrikából, Peruból stb. A Pima pamut a kaliforniai San Joaquin County-ban termelik.

”Meglátogatjuk az alapanyagok származási helyét, és alaposan megvizsgáljuk a gazdaságokat és környezetüket.” – jelenti ki az ismertető kiadvány. 


Eisaku Noro angórakecskék társaságában (a mohair az egyik alapanyaga a Noro fonalaknak)


Környezetbarát tisztítószereket használnak a gyapjú tisztításához, valamint mezőgazdasági vegyszerektől mentes területeken élő állatok szálféleségeit alkalmazzák. Az újrahasznosítás és az energiatakarékosság is magas prioritású követelmény a Noro Japán fonalgyárában. Mindig jó olyan céget látni, ami minőségi terméket állít elő és emellett felelősen odafigyel a környezetre is.

”Szívvel-lélekkel”

A kiadványt végiglapozva hozzánk a következő kijelentés állt a legközelebb: ”Úgy gondoljuk, hogy a kézművesség nem csak azt jelenti, hogy kézimunkával állítjuk elő a terméket, hanem, hogy szívünket, lelkünket beleadjuk, mert közben mindig azokra a vevőinkre gondolunk, akik majd a fonalainkat használni fogják.”

És talán, azt az odafigyelést és szeretetet, amit Eisaku Noro és munkatársai belefonnak a fonalaikba, a fonalak látványa és tapintása érzékelteti a legjobban.A Noro színek jól ismert vibrálása

Ha imádod a Noro fonalakat, akkor az interneten rengeteg olyan emberrel tudsz találkozni, akik hasonlóan vélekednek. Bárki megoszthat képeket a Noro fonalból készült remekműveiről a Facebook-on (Noro; Knitting Fever; FONALclub). A Ravelryn is található több aktív Noro csoport.

Ha csak ki szeretnéd próbálni a Noro fonalat, akkor a Teddy Bear játékmaci ingyenes mintát ajánlom, amit mellesleg Debbie Bliss tervezett. Ez csak egy gombolyag 100%-os gyapjú tartalmú Noro Kureyon.

Ha a Teddy Bear minta nem kihívás számodra, akkor nézd meg az ugyancsak ingyenes Jane Ellison által tervezett Cowslip sapka és sál minta-összeállítást. Ehhez a Noro Slik Garden (45 % selyem; 45 % mohair és 10 % gyapjú) a megfelelő fonal.

 

Most már rengeteget tudsz a Noro fonalakról: hajrá és vesd bele magad a színek és anyagok kavalkádjába.

Webáruház készítés