Blog
2014.02.09 09:35

A nemez és a nemezelés

A nemez és a nemezelés

 

 

A nemezelés története

 

A nemez ősi eredetű textil, amelyet hagyományosan birkagyapjúból, víz segítségével, gyúrással készítenek. A nemez készítésének alapja egyes állatfajok szőrének az úgynevezett nemezelődésre vagy filcesedésre való hajlama. A finomabb anyagú nemeztárgyak a merinó juh gyapjából készülnek.

 

 

 


A nemeznek fontos szerepe van a ruházkodásban, többek között a kalap jellegzetes alapanyagaként. Sokrétű alkalmazásában szerepet játszik vízálló, hőálló és hőszigetelő tulajdonsága. A nemez lángállósága miatt a tűzoltók és kohászok védőruháit, valamint gyakran a színházak függönyeit is ebből az anyagból készítik. Nemezből készülnek népművészeti, kézműipari termékek és műalkotások is.

A legkorábbról eredő régészeti lelet, amely a nemez létére, használatára utal, Kr. e. 6500-ból való és Törökországban találták. A szibériai halomsírokban számos Kr. e. 600 körül készült nemeztárgyat és szőnyeget leltek, olykor a sírok falát is nemezzel borították.

A kínai szerzők a nomád népek lakta területeket mint „Nemezország” emlegették, ez is jelzi elterjedtségét és fontosságát. De szomszédaik közül nem csak az északiak, hanem a tibetiek is ismerték a nemezt. Ők páncélként is viselték, s az előkelőek hatalmas nemezsátrakban laktak.

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemez

Egy jurtához 150-200 juh évi teljes gyapjúhozamára volt szükség. Az új sátrakat a menyasszony számára állították, s egyes állattenyésztéssel foglalkozó nép esetében még a mai napig állítanak is. Szerencsére napjainkban újra felfedezték a nemezt, s számos ruhát és használati tárgyat készítenek e technikával a mai ízlésvilágnak megfelelően. Ha egy gyapjúpulóvert valaha is kimostunk véletlenül forró vízben, akkor tulajdonképpen már nemezeltünk is. A nemezelés nagyszerű szabadidős tevékenység, melybe akár gyermekeket is bevonhatunk.

http://www.hogyankell.hu/Nemezelni

 

Nemezművészet

Magyarországon a nemez minél szélesebb körben való megismertetése Nagy Mari és Vidák István nevéhez fűződik. 1984-ben ők szervezték meg az első magyar nemezkészítő tanfolyamot, s még ebben az évben sor került az I. Nemzetközi Nemezművészeti Világtalálkozó és Tudományos Tanácskozásra Kecskeméten. Az első magyar nemezkiállítás 1980-ban Gödöllőn volt, s ezt még számtalan követte. Közülük is kiemelkedtek a 2004-ben újra Magyarországon megrendezett Nemezművészeti Világtalálkozó keretein belül létrejött kiállítások, amelyek két jelentős helyszíne volt a Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum.

 

Maminti. Lázár Ervin mesehőse, Tótáné Pethő Rózsa iparművész alkotása

 

Kezdjünk nemezelni

A nemezelésből készített dísz és használati tárgyak nem olcsók, de gyönyörőek. Ha valaki veszi az időt és fáradtságot, akkor el  tudja sajátítani ezt a szakmát és biztosan megleli benne a szépséget. A nemezelés kipróbálásánál mind az alapanyagokhoz, mind a hogyan csináljukhoz az internet nagyon sok információt tartalmaz.

Tűnemezelés: Az úgynevezett "szakállas" tű fel-le mozgásával a gyapjúszálak összenemezesednek. A tűn található apró kampók lefelé magukkal ragadják a szálakat, felfelé pedig akadálymentesen kicsusszannak. Minél többször halad át a tű az anyagon, annál tömörebb, stabilabb felületet hoz létre.További információ - http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C5%B1nemezel%C3%A9s

Szappanos nemezelés: A nemezelés lényege, hogy melegvízzel és kevés szappannal össszedolgozzuk a gyapjút. http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/eletmod/nemezeles

"Amikor az ember belekezd, tele van kétellyel, aztán egyszer csak azon veszi észre magát, hogy kihívást, élvezetet, örömet, kikapcsolódást jelent neki a munka. Nem szabad sajnálni magunktól az ilyen időt. És még valami, nem feltétlenül kell fiatalnak lenni ahhoz, hogy valami újba kezdjünk, valamit megtapasztaljunk…" Nemezelés otthon, lépésről-lépésre

 

Sok oktató és kedvcsináló videó található a Youtube-on is. Ez a legjobb: http://www.youtube.com/watch?v=YtIxde6JRWs

 

 

Alapanyagok és szakirodalmi ajánló

 

Jó hír a nemezelést szeretőknek!
-------------------------------------
Új nagy mennyiségű színes merinói szalaggyapjú

érkezett a FONALclub-ba. És bővült a csapat egy

új színnel is.

Most már lassan 50 szín közül lehet választani.
http://fonalclub.hu/szines_gyapju_nemezeleshez


-------------------------------------
Ha valaki most szeretne belekezdeni,

akkor van hozzá szakirodalom is:

http://fonalclub.hu/nemezeljunk
-------------------------------------
Tedd próbára kreativitásod!

Webáruház készítés