Blog
2014.02.16 17:23

Noro - A falklandi gyapjú

Noro - A falklandi gyapjú

 

 


A Falkland-szigetek (angolul: Falkland Islands, spanyolul: Islas Malvinas) az Atlanti-óceán déli részén helyezkednek el, 483 km-re Dél-Amerika partjaitól. Két fő sziget alkotja, Kelet-Falkland és Nyugat-Falkland, 700 kisebb szigettel együtt. A Kelet-Falklandon lévő Stanley a főváros és a legnagyobb település. A szigetek az Egyesült Királyság saját kormányzású tengerentúli területe.

1982-ben a szigeteket Argentína megszállta, ennek következtében kéthónapos háború zajlott Argentína és az Egyesült Királyság között. A háború az argentinok vereségével végződött. Azóta erős gazdasági növekedés állt be a halászatban és a turizmusban egyaránt. A szigetek lakói, akik főleg skót származásúak, brit állampolgároknak tartják magukat, és általában elfogadják a szuverenitás jelenlegi formáját.

 

 

 

 

A szigetcsoport szárazföldi területe 12 173 négyzetkilométer. A lakosság létszáma 3140 fő. A szigeteket körbeveszi az alacsony hőmérsékletű dél-Atlanti óceán. A Falkland-szigeteknek hideg tengeri éghajlata van, erős nyugati szelekkel. Általában felhős és párás az idő, eső egy átlagos év napjainak a felében van. A havazás ritka, de az év bármely szakában előfordulhat.

A lakosság fő megélhetési forrása a juhtenyésztés és a halászat. A mocsaras síkságokat legelőként hasznosítják. A gyapjukért tartott juhok száma mintegy 500 000 egyed. A juhok gyapját világ minden pontjára exportálják.

A falklandi gyapjú a "Hófehér" elnevezést kapta, mert a rostok nagyon fehérek. A puha texturájú rost ideális kötőfonal előállítására.

A juhokra nincs veszéllyel semmilyen természetes kórokozó (pl. legyek), amelyek esetleg betegséggel tizedelnék az állományt. Az emberi populáció alacsony, ezért alacsony a környezeti szennyezés is (pl. mezőgazdasági vegyszerek). Szintén a zord időjárásnak és környezetnek köszönhető az alacsony populáció és ennek következtében a kommunális szennyezés.

A juhokat évente egyszer nyírják a novembertől januárig terjedő nyári időszakban. A nyírt gyapjút a nagyobb szennyeződésektől megtisztátják, majd a gyapjút tisztításra Nagy-Britanniába szállítják.

A Noro fonalak gyapjútartalma nagyrészt a Falkland szigetekről származik.

 

Birkanyírás

 

 

 

A gyapjú tisztítása

 

 

Az állomány és a farm

 

Webáruház készítés