Blog
2014.02.27 12:15

Polwarth gyapjú - Noro fonal

Polwarth gyapjú - Noro fonal

A polwarth juh 1880-ban az ausztráliai Viktoriában egy keresztezés eredményeként született. Vérvonalát tekintve 75 %-ban Merinó és 25%-ban Lincoln. A polwarth juhok a magas csapadék hozamú legelőket szeretik (főképp dél-kelet Ausztrália). A fajtát sikeresen exportálták más országokba is, különösen Dél-Amerikában kedvelt. A polwarth juhra a magas hozamú, puha gyapjú jellemző 22-25 mikron átmérőjű szálakkal. Nagy hangsúlyt fektetnek a tenyésztés során a fajtán belül a gyapjú hozamának és minőségének javítására.

 

Polwarth juh

A polwarth gyapjú a Noro fonalak egyik alapanyaga. A Noro fonalakhoz a polwarth gyapjút az Mt Alma vállalkozásban Ike és Caroline Ashby állítja elő Adelaide-ban. Adelaide Dél-Ausztrália fővárosa és egyben Ausztrália ötödik legnagyobb városa. Mediterrán a klímája: a telek enyhék és párásak, míg a nyarak forrók és szárazak.

Mr. Eisaku Noro & Mr. Ike Ashby

 

Ezen a farmon a polwarth juhok természetes és erős immunrendszerrel rendelkeznek a kórokozókkal szemben. A gazdaság teljes területe 1200 hektár és mezőgazdasági vegyszereket nem használnak. A gazdaság területén található tavakban rákok és halak élnek, amelyekkel a farmra érkező vendégeket is meg szoktak kínálni. A juhok a természetes környezetben együtt élnek a vadonélő állatokkal például a kengurukkal.

Juhok a domboldalon

A tavakban a víz tiszta és iható

A nyírt és szelektált gyapjút alkoholos mosással tisztítják meg. Majd elküldik az ausztráliai Tudományos és Ipari Kutatási szervezethez, ahol tételesen bevizsgálják. Ha csak egy tételben is találnak mezőgazdasági vegyszert, akkor a teljes szállítmányt visszaküldik a farmra. A mezőgazdasági kémiai vegyszerek kimutatását itt ellenőrzik a legszigorúbban világon.

 


 Nyírásra váró juhok

 

 

 

Nyírás közben

Webáruház készítés